Türkiye’de Vakıflar Abideler ve eski eserler, Vakıflar Genel Müdürlü Yayınları 1977 kaynaklarına göre;
Vezirhan kasabasındaki ikinci eser adından da anlaşılacağı üzere 17.yüzyılın büyük devlet adamı ve veziriazamı Köprülü Mehmet Paşa tarafından XVII yüzyıl başında yaptırılmıştır. Her ne kadar Vezirhan ismi ile anılmakta ise de aslında eser büyük bir kervansaraydır. Köydeki cami ile birlikte yapılmış olduğu tahmin edilen eserin yapılışına ait bir kitabesi bulunmadığından tam tarihi bilinmemektedir. Ancak Köprülü Mehmet Paşa’nın diğer kervansarayları ile mukayese edildiğinde eser 16-17 yüzyıl kervansarayların tipik, fakat büyük ölçüde yapılmış bir örneğidir.
Bütünü 101.52 x 27.21 metre ebadında uzunca bir dikdörtgen teşkil eden kervansaray üç kısımdan meydana gelmektedir. Orta kısım yanlara göre biraz değişik olarak teşkil olunmuş ve bu kısma, hanın ön cerphesi yapılmıştır. Bu kısımda kesme taş ve tuğla birlikte kullanılmıştır. Arabaların ve yüklerin çekildiği ilk giriş yeri olan kısmı iki yanında uzunca dikdörtgen teşkil eden iki yandaki mekanlar ise kervansarayın esas binalarını meydana getirir. Yapının dış kısmı kale duvarları gibi kare payandalarla özellik kazandırmaktadır. Kervansarayın üst örtüsü uzun kenarların üzerine çift meyilli bir katı ile örtülü olduğu anlaşılır. Ancak yan kısımlarda mekanın geniş olmasından ortada üç sıra halinde destek dizisinin bulunduğu ve çatı ağırlığının bu destekler üzerine aktarıldığı anlaşılır. Köylülerin belirttiğine göre çatı 1331 Hicri Tarihine kadar sağlam iken 1331’de çatı yıkılarak kervansaray kendi haline terk edilmiş ve dört duvardan ibaret harabe haline gelmiştir.
Kervansarayın iç kısmında her ik yanda da duvarlara sıralanmış olan ocaklar yer almaktadır. Bu durumda duvar kenarlarında zeminden yükseltilerin bulunduğu orta kısımda ise hayvanların bağlı olduğu anlaşılır. Duvarda bulunan her ocak arasında içte geniş, dışa doğru daralan mazgal pencereler yer almaktadır ki; buda kervansarayların karekteristik özellikleridir.